Kebab – hit ostatnich lat

kebab w krakowie

Podbił serca Polaków i na dobre zagościł w ich menu. Chętnie sięgają po niego młodzi ludzie, choć w gronie jego zwolenników nie brak i takich osób, które zwracają większą uwagę na to, co pojawia się na ich talerzu. Kebab to szybka przekąska, którą można serwować na wiele sposobów. Dzięki temu modę na szybkie jedzenie można pogodzić z troską o zdrowie, a jednocześnie – cieszyć się wspaniałym smakiem tego niezwykłego dania.

Co warto wiedzieć na temat tego przysmaku? Kebab to nic innego, jak specjalność kuchni arabskiej, która w ostatnich latach stała się popularna na całym świecie. Na czym polega wyjątkowość tego dania? Mięso, które obraca się na ruszcie, krojone jest na drobne kawałki, a następnie podawane w taki sposób, jaki dla danej osoby jest najlepszym rozwiązaniem. Jakie są możliwości? Kebab w cieście lub w bułce to najpopularniejszy sposób serwowania tej potrawy. Oczywiście w każdym przypadku pojawiają się tu takie dodatki, jak surówki oraz sos. Wybór jest tu szeroki, zatem każdy z nas może wybrać takie kompozycje smakowe, jakie najmocniej mu odpowiadają. Pomidor, ogórek, surówka z białej kapusty – oto najpopularniejsze dodatki warzywne, które pojawiają się obok mięsa w cieście lub bułce. A sosy? Do wyboru są sosy pikantne, ziołowe, czosnkowe oraz inne,stworzone przez nieco bardziej kreatywnych kucharzy. Dzięki temu proste danie w cieście lub w bułce zmienia się w ciekawą, oryginalną i pożywną zarazem przekąskę. Nie są to jednak jedyne sposoby, na jakie może być podawany dobry kebab.

Najlepszy kebab w Krakowie? Z pewnością każdy ma tu swoje zdanie, ja polecam U Szwagra.

Kraków znany jest z licznych barów oraz restauracji, w których danie to podawane jest na talerzu, wraz z frytkami i zestawem surówek. Dzięki temu potrawa, kojarzona z szybką przekąską zjadaną na ulicy, przemienia się w pełnowartościowe danie obiadowe. I tu można tworzyć wiele ciekawych kompozycji sięgając po takie dodatki, jak surówki, sałatki oraz sosy. Uniwersalność takiego danie sprawia, że moda na kebaby w polskiej gastronomii trwa w najlepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *